Rychlé přidávání štítků k položkám v Zoteru

Používám bibliografický manažer Zotero již několik let, ale stále mne dokáže příjemně překvapit. Jednou z velmi oblíbených funkcí (a nejen v Zoteru) je tzv. štítkování. Ke každé položce si lze přiřadit několik štítků, které danou položku charakterizují a především, podle štítků se dá vyhledávat. Fotografie si můžete označit například šítkem „děti“, „žena“, „můj pes“ atd. V Gmailu velmi rád využívám možnost vzít pomocí myši štítek a metodou „táhni a pusť“ (drag and drop) příslušný mail oštítkovat. Je to rychlé, intuitivní a velmi návykové. Tato myšoidní funkce mi hodně chyběla v Zoteru, až jsem dnes zjistil, že to není tím, že by ji Zotero nemělo. Jen to funguje opačně. „Nepouští se“ štítek na záznam v Zoteru, ale naopak záznam na štítek. Výhoda spočívá v tom, že mohu vybrat několik položek a naráz, tak říkajíc „jedním tahem“, je oštítkovat konkrétním štítkem. Naopak nemohu naráz přiřadit několik štítků k jedné položce. Prostě ani Zotero bohužel není dokonalé. Přesto mi tahle objevená funkcionalita Zotera zpříjemnila dnešní den.

3 komentáře: „Rychlé přidávání štítků k položkám v Zoteru

  1. výborný hack 🙂

    trápí mě ale jiná věc: nastavení fontu v okně poznámek – neustále mi červeně podtrhává veškerý text, jako špatně napsaný – jak změním font, nebo dosáhnu toho, aby mi Zotero neopravovalo „chyby“. Děkuji.

    Petr

    To se mi líbí

    1. Bohužel, tohle je jedna z věcí, která není v současnosti ošetřena nejlépe, vlastně vůbec, neboť je to funkcionalita, která je v Zoteru tak říkajíc neúmyslně. Čistě teoreticky můžete nastavit jeden libovolný jazyk pro kontrolu pravopisu nastavením proměnné spellcheckereditor.dictionary v Editoru předvoleb (config editor). Např. nastavením na cs-CZ, by mělo Zotero používat český pravopis. Ten ale není standardně instalován se Zoterem, takže byste jej musel ještě doinstalovat ručně do adresáře programu Zotero např. ve Windows je to C:\Program Files (x86)\Zotero Standalone\dictionaries. Ovšem mě se to nepodařilo rozchodit a nevím o nikom, že by tohle fungovalo. Takže máte jedinou možnost, a to úplně „vypnout“ kontrolu pravopisu tím, že v config editoru změníte hodnotu proměnné extension.spellcheck.inline.max-misspelling na 0.

      To se mi líbí

Napsat komentář